Pokrój na ćwierćplasterki 2 duże, młode cebule. Zeszklij je na oliwie z oliwek. Poszatkuj dorodną głowę młodej kapusty. Dodawaj partiami kapustę na patelnię z cebulą, duś pod przykryciem. Stopniowo przekładaj kapustę do garnka z grubym dnem a na patelni duś pod przykryciem kolejne porcje. Dodaj do garnka 2-3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, połówkę pomidora pokrojonego w kostkę i łyżkę masła. Duś pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Mieszaj, zostaw na kilka minut i dopiero potem próbuj, bo łatwo przesolić. Możesz dodać nieco wody, jeśli bigosik zacznie się przypalać. Na koniec dodaj pół pęczka pokrojonego drobno koperku i wymieszaj. Koperek jest kluczowym, oprócz kapusty, składnikiem tej potrawy. Nie wahaj się dodać go w dużej ilości ;)
Podawaj z młodymi ziemniakami. Uwaga, danie ma jedną wadę - trudno się powstrzymać, aby się nie przejść ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz