czwartek, 1 maja 2014

sałatka z rukoli, łososia i truskawek

Połączenie warzyw czy ryb z owocami niekiedy wydaje się kontrowersyjne. Tym razem melanż smaków jest przyjemny dla podniebienia i oka. Sałatka jest najlepsza w czerwcu, gdy dostępne są polskie truskawki, ale czasem daję się skusić na te sprowadzanie z Hiszpanii. 



Umyj, odwiruj i ułóż na połmisku lub dużym talerzu paczkę rukoli. Połóż na niej ok. 25 dkg dojrzałych, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki lub połówki truskawek. Dodaj kawałek, tj. 125gram, łososia wędzonego w piecu opalanym dymem bukowym (np. z Lidla lub Biedronki); połam go lub pokrój na mniejsze części.

Polej wszystko sosem vinegrette miodowo-musztardowym: kopiastą łyżeczkę musztardy dijon wymieszaj z płaską łyżeczką miodu (najlepiej płynnego), łyżeczką soku z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz szczyptą soli. Można oprószyć niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu dla dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz