środa, 28 maja 2014

sałatka nicejska

Ta potrawa jest kolorowa, lekka i pożywna. Ma wiele wariacji, jeśli chodzi o składniki. Na pewno nie może w niej zabraknąć tuńczyka, pomidorów i oliwek. Ponoć rodowity Nicejczyk nie dodałby do niej gotowanych ziemniaków czy fasolki szparagowej. Cóż zaprezentuję Wam moją ulubioną wersję, a sami zdecydujecie jakie składniki dodać a jakie pominąć :)


Włóż do dużej salaterki lub ułóż na talerzu:

główkę sałaty masłowej
dużego pomidora pokrojonego w ćwiartki lub kostkę
puszkę tuńczyka w kawałkach
2-3 ziemniaki sałatkowe (np. z Lidla) ugotowane i pokrojone w kostkę
kilkanaście strączków ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki
czerwoną cebulę pokrojoną na plasterki
kilka czarnych oliwek

Polej składniki sosem vinegrette przygotowanym poprzez wymieszanie:

dużego ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę
łyżeczki musztardy (lubię sarepską ;)
3 łyżeczek soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
szczypty soli

Na koniec zmiel na sałatkę nieco pieprzu. Idealny pomysł na przyjęcie czy kolację z przyjaciółmi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz