Włóż do dużej salaterki lub ułóż na talerzu:
główkę sałaty masłowej
dużego pomidora pokrojonego w ćwiartki lub kostkę
puszkę tuńczyka w kawałkach
2-3 ziemniaki sałatkowe (np. z Lidla) ugotowane i pokrojone w kostkę
kilkanaście strączków ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki
czerwoną cebulę pokrojoną na plasterki
kilka czarnych oliwek
Polej składniki sosem vinegrette przygotowanym poprzez wymieszanie:
dużego ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę
łyżeczki musztardy (lubię sarepską ;)
3 łyżeczek soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
szczypty soli
Na koniec zmiel na sałatkę nieco pieprzu. Idealny pomysł na przyjęcie czy kolację z przyjaciółmi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz