niedziela, 4 maja 2014

naleśniki śniadaniowe

Majówka nieubłaganie dobiega końca. Na osłodę jej ostatnich godzin proponuję delikatne naleśniki. Wprawdzie nie zawierają mega odżywczych składników, ale są tak pyszne, że z pewnością dostarczą Wam dawki endorfin, szczególnie gdy przygotujecie je i zjecie z najbliższymi. Moja rodzina pochłonęła podwójną porcję na śniadanie ;)


Wymieszaj delikatnie w mikserze, blenderze lub Termomiksie następujące składniki, dodając je stopniowo (jeśli użyjesz trzepaczki będzie to trwało dłużej ale lepiej napowietrzysz ciasto, przez co stanie się bardziej puszyste):

12,5 dkg mąki pszennej białej, najlepiej drobnej, specjalnej do naleśników czy pierogów
15 gr drobnego cukru
szczyptą soli
2 jaja
325 ml mleka, wlewaj stopniowo mieszając
100 ml śmietany kremówki
kilka kropli esencji pomarańczowej, waniliowej etc. lub startą skórkę z cytryny lub pomarańczy

Odstaw ciasto na godzinę a następnie smaż cienkie naleśniki na patelni naleśnikowej na maśle, nalepiej ghee (klarowanym). Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem czy konfiturą domowej roboty. Ewentualnie płynnym miodem czy syropem klonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz