piątek, 2 maja 2014

mazurek kajmakowy

Kruchy, słodki i lepki, chyba najpopularniejszy wśród wielkanocnych smakołyków. Nie znoszę ulepu z gotowej masy czy gotowanego godzinami mleka w puszce. Według mnie rozpuszczenie krówek w mleku to optymalne rozwiązanie ;)


Najpierw zagnieć kruche ciasto z 30 dkg mąki pszennej, 20 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 2 ugotowanych żółtek przetartych przez sito, 1 żółtka surowego i łyżki śmietany, lub według dowolnego przepisu.

Włóż je na godzinę do lodówki, po czym upiecz w dowolnej formie (kwadrat, koło, serce) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.

Rozpuść odpowiednią do rozmiarów ciasta ilość krówek zalewając je mlekiem i mieszając do powstania jednolitej masy. Wylej przestudzoną ale jeszcze ciepłą masę na ciasto, udekoruj według własnego upodobania i zdolności przy pomocy bakalii.

Jak twierdzi p.Ewa Wachowicz, mazurek powinien być tak kruchy, by nie można go było donieść do ust. Tu ten problem nie występuje, bo kajmak skleja nawet super kruche ciasto ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz